Turop Norge AS

Spesialist på gruppereiser

 Tel (+47) 38 26 50 72 eller 918 64 938 

Fax (+47) 38 26 50 98

post@turop.no            www.turop.no

Husvollen 30   N-4517 Mandal

Sist endret: 15.11.2007

Programmet er bare et forslag og kan omarbeides etter korpsets ønske.

Skottland

12 dagers busstur med ferje til Newcastle.

Denne innholdsrike turen tar oss både til de kjente storbyene Glasgow, Aberdeen og Edinburgh og til fredelige landdistrikter.  Vi får oppleve mye fin natur store vidder og fine innsjøer.  Vi besøker trivelige småbyer, gamle slott, whisky-destilleri og vi skal smake på skotsk tradisjonell mat servert med sekkepipemusikk og dans.

 

1. dag.  Avreise fra hjemsted - om bord i ferjen

Avreise fra hjemsted.  Avreisetid er tilpasset DFDS sin ferje fra Bergen, Haugesund eller Stavanger til Newcastle. Lugar er inkludert. (For seniorgrupper benytter vi normalt doble lugarer med 2 gulvsenger.  Tillegg for enkeltlugar.)  Under overfarten har vi god buffetmiddag og buffetfrokost inkludert. 

2. dag.  Ankomst Newcastle – videre til Glasgow eller overnatting i Newcastle

Når ferjen ankommer Newcastle om morgenen, passer det å kjøre vestover langs Hadrians Wall, et imponerende byggverk som romerne lot bygge og som i sin tid markerte nordgrensen for romerrikets utstrekning.  I nærheten av Carlisle dreier vi nordover og passerer snart grensen mot Skottland ved Gretna Green, et populært sted å gifte seg både før i tiden og nå. Vi stopper for lunsj her.   Så kjører vi videre innover i Skottland og passerer bl.a. den lille byen Lockerbie hvor det amerikanske jumbojet-flyet styrtet i desember 1988.  I løpet av ettermiddagen er vi framme i Glasgow-området.  Her skal vi bo 2 netter, for eksempel på Novotel, rimelig sentralt i nordre bydel.  Middag på hotellet om kvelden. 

 

Når ferjen ankommer Newcastle om ettermiddagen, passer det å overnatte i Newcastle for eksempel på Hotel Caledonian og så fortsette mot Glasgow neste dag.  Vi foreslår da kun 1 overnatting i Glasgow, men dette kan tilpasses den enkelte gruppes ønske.

3. dag.  Opphold i Glasgow, alternativ kjøring Newcastle-Glasgow.  Ca 240 km kjøring

Grupper som har 2 overnattinger i Glasgow benytter denne dagen i byen som har et travelt sentrum med massevis av butikker.  Denne tidligere noe slitte industribyen har gjennomgått en omfattende modernisering og var europeisk kulturby i 1990 og ble i 1999 utpekt til Storbritannias arkitektur- og designby.

4. dag.  Glasgow – Fort William.  Ca 225 km kjøring

Vi kjører gjennom sentrum av Glasgow før vi fortsetter nordover.  Dagens reiserute går langs den naturskjønne Loch Lomond  (mens vi nynner på sangen bonnie, bonnie  banks of Loch Lomond).  Vi følger A82 nordover – delvis på litt smale veier gjennom artig natur – og etter hvert kommer vi fram til det lille tettstedet Tyndrum hvor vi stanser for lunsj.  Så går turen videre opp i det skotske høylandet med store vidder og utsyn til fjell på over 1000 m høyde før vi kjører ned mot kysten..  Vi passerer Glen Coe og får høre om blodbadet som fant sted her i 1692.  Så går dagens siste etappe langs fjordarmen innover til Fort William hvor vi tilbringer de neste dagene.  Vi bor 3 netter her, enten på Alexandra Hotel i sentrum av byen eller på Ben Nevis Hotel like utenfor sentrum.  Alexandra Hotel har den mest sentrale beliggenheten, mens Ben Nevis har et fint innendørs svømmebasseng.  Begge hotellene har grei turiststandard med helt ok restaurant, bar og romslige felleslokaler.  

5. og 6.  dag.  Opphold i Fort William.  Utflukter

Vi får 2 hele dager i dette fine området, og den ene dagen benytter vi til en fin heldagsutflukt over til øya Skye.  Vi følger veien ut mot Mallaig og stopper først ved Glenfinnan Monumentetet.  Det var her Bonnie Prince Charlie heiste flagget i 1745.  (Mer om den historien når vi er på stedet.)  Stedet er også kjent fra Harry Potter-filmene.  Så kjører vi videre på trange veier og svinger nedom firskerlandsbyen Arisaig før vi kommer til Mallaig.  Her får vi tid til litt mat før vi går om bord i ferjen som på en snau time tar oss over til Armadale på øya Skye.  Vi følger veien mot Broadford og over broa til fastlandet og snart er vi framme ved Eilean Donan Castle, omtalt som Skottlands mest fotograferte borg.  Denne borgen fra 1220, ligger veldig fint til på en liten odde hvor tre fjorder møtes.  Så fortsetter vi mot Loch Ness og kjører et lite stykke langs denne berømte innsjøen i retning Fort Augustus.  Så følger vi dalføret The Great Glen langs Caledonian Canal.  Denne vannveien fra begynnelsen av 1800-tallet gjør det mulig å seile fra Nordsjøen inn i Loch Ness og så videre på den 35 km lange kanalen før man via en fjordarm ender opp ute i Atlanterhavet.  Underveis her passerer vi også Commando Memorial til minne om kommandotroppene fra 2. verdenskrig som hadde treningsleir her.

Den andre dagen under oppholdet i Fort William tar vi det med ro i byen.  Vi kan rusle litt i sentrum og gjerne legge inn en liten båttur ut fjordarmen Loch Linnhe.   

7. dag.  Fort William - Aberdeen.  Ca 180 km kjøring

Vi kjører i dag østover gjennom fin natur.  Vi passerer Spean Bridge og kjører oppover mot  Newtonmore og så over det flate høylandet på god vei forbi Blair Castle og ned til den fine lille byen Pitlochry hvor vi tar en pause.  Her besøker vi også Skottlands minste whisky-destilleri, med bare noen få ansatte.  Vi får en omvisning på anlegget med smaksprøve og anledning til å handle i butikken. (De selger noen nydelige karameller med whisky-smak.)  Så går turen nordover igjen over fjellet til den sjarmerende landsbyen Braemar hvor vi tar ny pause. Denne landsbyen er kanskje mest kjent for Highland Gathering første lørdag i september, gjerne med kongefamilien blant de ca 50.000 tilskuere som hvert år overværer dette tradisjonsrike arrangementet.  Så følger vi elva vestover mot kysten og passerer Balmoral-slottet og noen fine småbyer og etter hvert nærmer vi oss Aberdeen.  Vi skal overnatte i denne moderne oljebyen som også er kjent for sine flotte viktorianske bygninger i sølvfarget granitt.  Vi bor på for eksempel Thistle Hotel Altens, et helt greit hotell litt sør for sentrum.

8. dag.  Aberdeen - Edinburgh.  Ca 195 km kjøring

Vi kan gjerne drøye det litt før vi drar fra Aberdeen, for dagens etappe er ikke så lang.  Vi kjører først inn til Aberdeen sentrum og gjennom hovedgaten Union Street og ut til sjøsiden av byen.  Deretter går det sørover langs kysten forbi Stonehaven til Montrose.  Her kan vi gjerne ta en titt på ”Bamse”-minnesmerket som ble avduket høsten 2006.  Den berømte norske skipshunden ”Bamse” kom hit fra Honningsvåg sammen med sin eier, kaptein Erling Hafto på minesveiperen Thorodd under 2. verdenskrig.  Hunden ble en meget kjent maskot og den er også begravd her etter at den døde i 1944.  Så fortsetter vi forbi Dundee og over den store broa over fjordarmen Firth of Forth før vi ankommer den  skotske hovedstaden Edinburgh.  Vi skal ha 3 overnattinger her.  I Edinburgh bor vi på Roxburghe Hotel eller tilsvarende med sentral beliggenhet..

9. og 10. dag.  I Edinburgh
Edinburgh er en fin by.  Blant hovedattraksjonene er Edinburgh Castle som ligger majestetisk på en høyde midt i byen.  Det er her Military Tattoo arrangeres hvert år.  Fra slottet leder Royal Mile nedover til Palace of Holyroodhouse som er dronningens residens.  Her ligger også den moderne bygningen med dristig arkitektur som huser Skottlands Parlament. 

Vår skandinavisktalende lokale guide tar oss med på en interessant tur gjennom byen.  Vi får også tid til å rusle rundt på egen hånd.  Kanskje nyte et glass eller en kopp på et av byens serveringssteder og titte litt i butikker på shoppinggaten Princes Street.  En av kveldene her i Edinburgh kan vi også delta på skotsk aften med sekkepipemusikk og dans.  I dette arrangementet inngår en  4-retters middag, hvor vi også får smake på den skotske nasjonalretten ”Haggis”. 

11. dag.  Edinburgh - Newcastle - om bord i ferjen.  Ca 180 km kjøring

Vi forlater Edinburgh via Holyrood Park og kjører videre sørover langs kysten til Newcastle.  Vi har god tid denne dagen når ferjen ikke har avgang fra Newcastle før om kvelden.   Vi har stopp underveis og i utkanten av Newcastle kan vi besøke et shoppingsenter før vi går om bord i ferjen.  Vi innlosjerer oss på våre lugarer før vi samles til en god buffetmiddag (med drikke inkludert).  Utover kvelden er det dans til orkester for de som liker det.

12. dag.  Ankomst Norge og hjemsted

Normalt går ferjen først til Stavanger og så Haugesund og ender opp i Bergen.  Vi spiser frokost om bord før ilandstigning, eventuelt også en lunsjbuffet.  Buss fra norsk ferjehavn tilbake til hjemstedet.

 

ooOOoo

 

Pris pr person ca kr 11.000 

Prisen er basert på en gruppe på ca 35-40  deltakere.

Prisen inkluderer:

Overnatting i delt dobbeltrom på hotellene og delt dobbellugar på ferjen

Halvpensjon (frokost og middag) alle dager

Lugar med gulvsenger

Skotsk aften

Erfaren norsk reiseleder

Norsk buss mer erfaren sjåfør alternativt britisk buss fra/til havn i Newcastle

Tillegg for enkeltlugar på ferjen T/R ca kr 900

Tillegg for enkeltrom på hotellene ca kr 1.900 

 

 

 

                                   The Scott Monument, Edinburgh Wheel and Christmas lights in Edinburgh    Edinburgh

 

skriv ut dette turforslaget