Turop Norge AS

Spesialist på gruppereiser

 Tel (+47) 38 26 50 72 eller 918 64 938 

Fax (+47) 38 26 50 98

post@turop.no            www.turop.no

Husvollen 30   N-4517 Mandal

Sist endret: 15.12.2009

 

 

Turforslag basert på tidligere gjennomført tur for norsk seniorgruppe.

Programmet er bare et forslag og kan omarbeides etter gruppens ønske.

 

8 dagers tur til Kroatia med fly og buss

30. mai – 6. juni 2009

1. dag, lørdag.  Bergen-Dobrovnik

Reiseleder og turdeltakere møter i avgangshallen på Flesland ca kl 14.50 som er 2 timer før flyavgang.  Vi reiser med Norwegian fra Flesland kl 16.50 direkte til Dubrovnik.  Ankomst kl 20.15. På flyplassen i Dubrovnik, som ligger litt sør før byen, nær grensen til Montenegro, venter vår innleide buss som vi skal benytte på hele turen.  Buss og sjåfør er fra Kroatia.  Fra flyplassen kjører vi inn til hotellet vårt i Dubrovnik.  Vi sjekker inn på Hotel Argosy som ligger i utkanten av gamlebyen i Dubrovnik.  Her skal vi ha 2 overnattinger.   Middag på hotellet om kvelden.

2. dag,  søndag.  I Dubrovnik

Vi bruker dagen til å gjøre oss kjent i Dubrovnik som er en veldig fin by.  Det er gamlebyen vi besøker, og alt skjer til fots, her er ikke biler.  Men avstandene er små, så det blir ikke særlig slitsomt.  Det er svømmebasseng på hotellet og bademuligheter også i sjøen like nedenfor hotellet.

3. dag, mandag.  Dubrovnik-Neum

Dagens etappe er kort, og vi benytter litt av formiddagen til å rusle rundt i området ved hotellet vårt før vi ca kl 11.00 setter oss i bussen og kjører nordover på veien som følger tett langs kyststripen.  Etter ca 1 times kjøring stanser vi i den lille byen Ston som ligger på Peljesac-halvøya.  Vi ser en flott gammel festningsmur oppover åsen. Her har det vært saltbassenger fra romernes tid og festningsverket er fra tiden 1333-1808 da området lå under republikken Dubrovnik (Ragusa).  Fisk og skalldyr (østers) er en spesialitet her, så vi anbefaler gjerne dette til lunsj på en restaurant i den gamle bydelen i Ston.  Etter besøket her, fortsetter vi til Neum.  Vi sjekker inn på Hotel Sunce.  Den lille byen Neum hvor vi overnatter, ligger i nabolandet Bosnia Hercegovina som har en ganske kort kyststripe ut mot Adriaterhavet.  Vi vil nok merke at levestandarden her er litt lavere enn i Kroatia, men hotellet vårt er helt greit for en overnatting.  Middag på hotellet om kvelden.   Hotellet ligger med fasade mot sjøen hvor det er en liten badeplass som kanskje ikke er blant de lekreste, men fullt brukbar.

4. dag, tirsdag.  Neum-Mostar-Makarskakysten

Vi har en interessant dag foran oss og etter frokost kjører vi først et kort stykke nordover – gjennom et rikt landbruksområde.  Så dreier vi østover, og inn i landet.  Vi følger elva Neretva og tar en kort stopp i Pocitelj, en ganske liten festningsby, også kalt steinbyen, da alt byggverk her er i stein.  Så fortsetter vi ca 20 km opp til Mostar.  Her besøker vi gamlebyen med den berømte broen som ble bombet under krigen på 90-tallet og senere gjenoppbygget (2004) etter nøyaktig kopi av den gamle broen fra 1566.  Vi opplever stemningen på begge sider av broen.  Her er det liv og røre, mange butikker og serveringssteder.  Det passer å spise dagens lunsj her. 

Etter lunsjtid setter vi oss i bussen og kjører ut til kysten igjen og så følger vi veien nordover langs Makarska-kysten.  Like nord for byen Makarska, som er den største i området, ligger Baska Voda og Brela.  Her sjekker vi inn på Hotel Marina.  Et veldig greit hotell med fin beliggenhet.  Fra hotellet fører en trivelig strandpromenade inn til Baska Voda. 

5., 6. og 7.  dag, onsdag, torsdag og fredag.  Opphold ved Makarskakysten.  Utflukter

Vi tilbringer 3 hele dager (4 overnattinger) her på Makarska-kysten.  Vi får både tid til å slappe av med bading og besøk i små kystbyer og vi drar på fine og interessante utflukter.

Programmet kan gjerne tilpasses værforholdene de dagene vi er her, men vi har foreløpig lag opp til dette programmet:

Besøk i Trogir, eventuelt i kombinasjon med Split.

Dette er en gammel by som ligger like nord for Split.  Bebyggelsen innenfor bymuren står på Unesco-listen over verdens kulturarv, og er vel verd å oppleve.  Denne utflukten kan også kombineres med et besøk i Split, men da må vi bruke hele dagen.  Skal vi ha litt ro over utflukten er det nok å bare besøke Trogir. 

Båttur til øya Brac utenfor kysten

Heldagstur med båt og lunsj inkludert.  Vi besøker to småbyer på øya Brac.  I byen Pucisca besøker vi en steinhuggerskole hvor vi får se studenter i arbeid.  Den hvite, litt harde steinen fra øya Brac er benyttet til byggverk siden oldtiden og er fremdeles etterspurt som byggmateriale på grunn av kvaliteten.  Vi rusler rundt i byen som ligger lunt til inne i en fin bukt.  Ved lunsjtid går vi om bord i båten vår og spiser dagens lunsj her, grillet makrell med drikke til.  Når maten er fortært, forlater vi Pucisca og seiler det korte stykket ned til en annen søvnig landsby på øya Brac.  Byen heter Povlja og her virker det som at det ikke skjer stort annet denne dagen enn vårt båtbesøk.  Vi rusler rundt, kanskje sitter ned på en bar eller tar et bad om det frister, før vi drar inn til fastlandet ut på ettermiddagen.

Besøk i Nasjonalparken Krka.
Heldagstur til Krka med de kjente vannfallene.  Vi kjører den nye motorveien som tar oss raskt opp til området ved Sibenik. Bussen kjører oss helt fram til Skradinski buk.  Herfra er det en kort og veldig fin rusletur svakt nedover langs vannfallet.  Enkelte steder kan vi krysse vannfallet på gode gangveier gjennom et område med flott vegetasjon og rikt dyreliv.  Vi kan også se gamle møller og andre innretninger drevet av vannkraft.  Fossen er et Niagara i miniatyr, et veldig flott skue.  Det trenges vanlig gode spasersko og i rolig tempo er det ikke snakk om noen stor fysisk utfordring.  Vi går ikke nødvendigvis i samlet gruppe, så den enkelte kan tilpasse tempoet slik det passer.  Når vi er mette på inntrykk fra vannfallene går vi ombord i en båt som tar oss ut til Skradin hvor bussen venter.

8. dag, lørdag.  Makarskakysten-Dubrovnik og kveldsfly hjem til Bergen

Etter frokost er det tid for avreise.  Vi følger veien sørover langs kysten og siden det er flyavgang om kvelden, har vi god tid på oss.  Vi kan derfor drøye avreisen fra hotellet noe og vi kan gjerne besøke byen Makarska hvor det også er muligheter for å handle litt for de som ønsker det.  Senere på ettermiddagen kan vi stanse i den fine byen Cavtat som ligger mellom Dybrovnik og flyplassen.   I kveldingen ankommer vi flyplassen ved Dubrovnik.  Vi reiser med Norwegian kl 21.00 direkte til Bergen hvor vi ankommer kl 00.25 natt til søndag.

 

ooOOoo


 

 

Prisantydning:

Turen som beskrevet her ble gjennomført for en gruppe på ca 30 personer våren 2009.

Pris for denne gruppen var kr 8 250. 

Oppgitt pris er pr person i delt dobbeltrom. Tillegg for enkeltrom kr 1 400.

Prisen inkluderer:

Flyreisen med max 2 stk innsjekket bagasje pr person, hver enhet max 20 kg.

I tillegg kan medtas 1 stk håndbagasje maks 10 kg (55x40x20cm).

Alle 7 overnattinger på hotell som oppgitt og med halvpensjon (frokost og middag) inkludert.

Heldags båttur med lunsj inkludert.  Besøk i Krka nasjonalpark.

Reiseleder fra/til Bergen.

 

Praktiske opplysninger

Alle må ha med gyldig pass.  Passet må ha gyldighet minimum 6 mnd fram i tid.

Alle bør ha tegnet reiseforsikring. Det er ikke strengt tatt påbudt, men det er ufornuftig å reise uten. Har man tegnet en kombinert avbestillings- og reiseforsikring, er man dekket fra tidspunkt for bestilling av turen og helt fram til avsluttet tur ved eventuell avbestilling pga sykdom.

Husk også på reglene for flytende veske i håndbagasjen.  Man finner reglene på www.avinor.no  Kontakt gjerne Turop for mer informasjon. 

Valutaen i Kroatia er kroatiske kuna, offisiell forkortelse HRK.

Kursen på HRK har i januar-februar 2009 variert mellom 1,30 og 1,16.  Pr 19. februar var kursen ca 1,20.  Det vil si at man betaler norske kr 1,20 for 1 kuna.

Valutaen i Bosnia-Hercegovina kallers konvertible mark, forkortes gjerne KM. 

Offisiell forkortelse er BAM.  Kursen på BAM er ca 4,50.  Det vil si at man betaler ca norske kr 4,50 for 1 konvertibel mark.  De fleste steder i Bosnia vil akseptere enten kroatiske kuna eller euro.

Betalingskort som f.eks. visa kan brukes de fleste steder på turen vår.

Mange steder, både i Kroatia og i Bosnia Hercegovina, aksepteres euro som betalingsmiddel, både sedler og mynter.  Prisnivået er noenlunde greit for nordmenn, restaurantprisene helt klart lavere enn hjemme, butikkprisene kanskje litt lavere enn hjemme.

Klimaet i Kroatia i begynnelsen av juni kan være som på en fin norsk sommerdag.

På turen kan vi bade, enten ved svømmebasseng på enkelte av hotellene, eller i sjøen.  Overalt langs kysten er det steinstrender, og flere steder kråkeboller, så badesko er vel nærmest obligatorisk.  De selges over alt langs kysten.  Norsk mobil kan benyttes på hele reisen, men husk utenlandstillegget, det er dyrere å bruke mobilen i utlandet enn hjemme i Norge.  (Retningsnummeret til Kroatia er 385 og til Bosnia-Hercegovina er 387.)

 

Turop Norge AS er teknisk arrangør.  Selskapets generelle avtalevilkår er tilpasset bestemmelsene i lov om pakkereiser av 25. august 1995 nr 57, og gir kunden minimum samme rettigheter som framgår av loven.  Turop Norge AS har stilt de nødvendige garantier overfor Reisegarantifondet.

Våre generelle avtalevilkår er tilgjengelige på vår internettside  www.turop.no.

Vilkårene kan også oversendes på anmodning.

I henhold til våre generelle avtalevilkår, viser vi spesielt til vårt forbehold om prisendringer utenfor egen kontroll.

 

skriv ut dette turforslaget