Turop Norge AS

Spesialist på gruppereiser

 Tel (+47) 38 26 50 72 eller 918 64 938 

Fax (+47) 38 26 50 98

post@turop.no            www.turop.no

Husvollen 30   N-4517 Mandal

Sist endret: 28.09.2007

 

 

Turforslag basert på tidligere gjennomført tur for norsk seniorgruppe.

Programmet er bare et forslag og kan omarbeides etter gruppens ønske.

 

England og Irland

12 dagers busstur med ferje til Newcastle 

Denne innholdsrike turen tar oss først til York med den storslagne katedralen.  Videre til Shrewsbury, Ironbridge og Ludlow.  Turen går så videre gjennom Wales og over Irskesjøen til Irlands hovedstad Dublin.  Her får vi oppleve både hovedstaden og litt av omgivelsene utenfor byen.  Vi returnerer til England igjen og reiser via Carlisle tilbake til Newcastle og hjem.

 

1. dag.  Avreise fra hjemsted - ombord i ferjen

Avreise fra hjemsted.  Avreisetid er tilpasset DFDS sin ferje fra Bergen, Haugesund eller Stavanger til Newcastle. Lugar er inkludert. (For seniorgrupper har vi doble lugarer med 2 gulvsenger.  Tillegg for enkeltlugar.)  Under overfarten har vi god buffetmiddag og buffetfrokost inkludert. 

2. dag.  Ankomst Newcastle - York.  Ca 150 km kjøring

Ankomst Newcastle.  Vi setter oss i bussen og kjører den korte strekningen sørover til York.

Opphold 2 netter på sentralt hotell, for eksempel Lady Anne Middelton´s Hotel.

3. dag.  Opphold i York

Katedralen i York, eller York Minster som den kalles, er viden kjent.  Den er bygget i perioden 1220-1475 og er Storbritannias største middelalderkatedral med blant annet praktfulle glassmalerier fra år 1150.  York har også en fin konsentrasjon av middelalderarkitektur og flere fine muséer, bl.a. det kjente Jorvik Viking-muséet.  Bykjernen har trange gater og vi kan utforske den til fots, avstandene er korte.  Vi kan ha en lokal byguide hvis gruppen ønsker det.

4. dag.  York-Shrewsbury.  Ca 230 km kjøring

Etter frokost reiser vi fra York og kjører sørvestover forbi Leeds og Sheffield.  Vi kommer innom Peak District National Park og vi stopper ved Chatsworth-slottet hvor vi kan besøke det flotte parkanlegget.  Slottet tilhører hertugene av Devonshire.  Vi kan gjerne også spise dagens lunsj her.

Så fortsetter vi til Shrewsbury hvor vi skal overnatte, for eksempel på det trivelige Lions Hotel i sentrum av byen.

5. dag.  Opphold i Shrewsbury.  Utflukt til Ironbridge og Ludlow

Vi skal i dag på en artig utflukt.  Etter frokost kjører vi det korte stykket til landsbyen Ironbridge som kalles den industrielle revolusjons vugge.  Det var jernverkseieren Abraham Darby (1678-1717) som her eksperimenterte seg fram til at koks var langt mer effektivt enn trekull til utvinning av jern.  Vi rusler over støpejernsbroen Ironbridge fra 1779 (samme navn som landsbyen).  Denne broen var den første av sitt slag i verden og er byens mest kjente attraksjon.  Så kjører vi videre til byen Ludlow nær grensen til Wales.  Her er flotte bindingsverkshus langs gatene opp mot Lowlow Castle som ligger på en høyde.  Her blir det tid for dagens lunsj og en rusletur for de som ønsker det.  Så kjører vi tilbake til Shrewsbury hvor vi om kvelden spiser middag på hotellet.

6. dag.  Shrewsbury - Holyhead - Dublin.  Ca 160 km kjøring

Vi forlater Shrewsbury og kjører nordvestover gjennom Wales og kommer innom Snowdonia National Park på veien mot Holyhead.  Her tar vi en ferje over Irskesjøen til Dublin.  Vi kan velge mellom konvensjonell ferje som gjør turen på 3 timer og 15 min eller hurtigferje som gjør turen på 1 time og 40 min.  Så ankommer vi Irlands hovedstad Dublin hvor vi skol bo 3 netter på sentralt hotell.

7. og 8.  dag.  I Dublin med utflukt

Vi får 2 hele dagers opphold i Dublin og vi kan benytte en dag i byen og så neste dag ta en utflukt.   Dublin er en gammel by, grunnlagt av Olav den Hvite i 871 her hvor Liffey-elven dannet en mudret, svart oppdemning, Dubh Linn på gælisk.  Byen har ca 1 mill innbyggere og irene er kjent for å være vennlige og blide mot turister.  Byen har flere gamle pubber med fin atmosfære og vi kan fjerne spise publunsj dagen vi er her.  Byens største enkeltattraksjon er kanskje ”Book of Kells” en 680 siders kalveskinnsbok fra 800-tallet, utstilt i muséet i Trinity College.   St. Patrick´s Cathedral er også severdig.  Vi kan gjerne benytte en lokal guide for en tur som tar oss til byens største severdigheter.  Hvis interesse, kan vi avslutte med et besøk på Guinness-bryggeriet.

Den andre dagen kan vi benytte til en utflukt til Glendalough klosteret sør for Dublin.  Foruten et besøk i dette klosteret som kan dateres helt tilbake til år 545 e. Kr., får vi på utflukten oppleve litt av det ”grønne” Irland på rundturen som først går sørover langs kysten og så gjennom et kupert landskap med grønne åser og noen innsjøer.

I god tid før middag er vi tilbake i Dublin og kan slappe litt av før vi drar ut på byen for å spise middag på en restaurant med orkester som spiller irsk folkemusikk.

9. dag.  Dublin - Lake District.  Ca 295 km kjøring

Etter frokost forlater vi hotellet i Dublin og kjører til havnen for å ta ferje tilbake til England.  Vel framme i Holyhead, kjører vi så videre rundt bukten ved Liverpool og så nordover forbi Blackpool.  I området ved Kendal tar vi av fra hovedveien og kjører inn i det kjente Lake District National Park.  I dette naturskjønne området finner vi både landets høyeste fjell, Scafell (977 m ) og Lake Windermere som er den største av områdets 17 avlange innsjøer.  Vi stanser i den lille byen Windermere hvor vi overnatter.

10. dag.  Lake District - Newcastle.  Ca 165 km kjøring

Vi fortsetter nordover gjennom fint landskap og kommer inn på hovedveien igjen ved Penrith.  Så passerer vi Carlisle og dreier østover.  Her kommer vi til et imponerende byggverk, Hadrians mur, og vi stanser for å ta dette i nærmere øyesyn.  Hadrians mur markerte nordgrensen for romerriket og ble oppført i årene 122-126 e. Kr.   I nær 300 år dannet denne muren grensen mellom den såkalte siviliserte verden og Skottlands barbarer.  Langs den 120 km lange muren med 17 fort og et nett av gamle militærveier, voktet nesten 20.000 soldater grensen i en periode på nær 300 år.

Så kjører vi inn til Newcastle hvor vi skal overnatte.  Kanskje får vi tid til litt shopping denne ettermiddagen eller neste morgen før vi går om bord i ferjen.

11. dag.  Newcastle - ombord i ferjen

Vi går om bord i ferjen og installerer oss i våre lugarer.  Om kvelden er det buffetmiddag.

12. dag. Ankomst Norge og hjemsted

Vi spiser frokost om bord før ilandstigning.  (Ferjen anløper Stavanger, Haugesund og Bergen.)

Buss tilbake til hjemstedet.

 

 

Grupper som ikke har behov for buss i Norge kan ha engelsk buss fra/til kaien i Newcastle.  Dette kan gi en lavere turpris.

 

 

ooOOoo

 

skriv ut dette turforslaget